Keltská sůl a její účinky
Správný poměr minerálů v keltské soli zabraňuje svalovým křečím, které jsou často způsobeny nerovnováhou elektrolytů (zejména nedostatkem sodíku a hořčíku).
Pomáhá regulovat obsah vody v těle díky stopovým prvkům, které se obvykle nenacházejí v potravinách nebo ve výživových doplňcích.
Sodík ve spolupráci s dalšími minerály a stopovými prvky podílí na regulaci krevního tlaku a na stabilizaci nepravidelných srdečních tepů.
Brání vzniku hlenu a snižuje jeho tvorbu (proto pomáhá osobám s alergiemi a astmatem).
Pomáhá k odstraňování přebytečné kyselosti a toxinů z mozkových buněk a tím zlepšuje funkci mozku.
Vyrovnává krevní cukr, proto je zvláště užitečná pro diabetiky.
Má vysoký obsah síry, čímž přispívá ke zdravější pokožce hlavy a rychlejšímu růstu vlasů.
Sůl je nezbytná pro odstranění přebytečných kyselinových odpadů z buněk a tím udržuje optimální kyselost v těle.
Zvyšuje energii vlivem dostatečného obsahu stopových prvků (nedochází tedy k rychlé únavě).
Pomáhá udržet elektrolytové minerály v těle vyvážené, čímž uvolňuje nadbytek sodíku a vody a tím pomáhá k uvolňování přebytečné vody uložené ve tkáních.
Minerály v soli poskytují vyšší odolnost vůči infekcím, nemocem a dalším problémům; také dochází k rychlejšímu hojení a celkově k lepší imunitě.
Stopové prvky mají uklidňující účinek na nervový systém a tím vedou k lepšímu spánku.
Použití keltské soli
V kuchyni tato hrubá sůl se nejlépe používá při vaření a nakládání. Při stolním použití ji musíme umlít ideálně pomocí keramického mlýnku (kovové mlýnky z důvodu vlhkosti soli nejsou vhodné). Také je možné ji "namlít" ve výkonném mixéru. Keltská sůl je v kulinářském světě hodně známá a mnoho lidí ji považuje za nejkvalitnější dostupnou sůl.
Na koupele (kožní problémy a osvěžení těla)Osvěžujícího a ozdravného efektu, jako bychom právě vylezli z moře, docílíme koupelí s keltskou solí – pokožka přijme do krve minerály, které jsou v soli hojně zastoupeny. Nemáme-li vanu, podobného účinku dosáhneme pravidelnou koupelí noh.
Ústní hygiena svou ústní dutinu zbavíme bakterií tak, že ústa budeme pravidelně vyplachovat roztokem z keltské soli. Dalším benefitem je, že přirozeně bělí zuby. Rovněž můžeme pár krystalků rozpustit v ústech a takto, bez použití past, které nejsou často pro tělo šetrné, čistit zuby i jazyk.
Keltská sůl a její složení
Obsahuje 84 minerálů a stopových prvků. Převážně: hořčík, vápník, jód, síru, draslík, křemík, zinek, chrom, selen a další
Hořčík je v Keltské soli hojně zastoupen, je potřebný pro běžné fungovaní organismu a má velkou škálu pozitivních účinků (snižuje svalové napětí, třes, křeče i vnímání bolesti, zmírňuje průběh záchvatů průduškového astmatu, snižuje výskyt migrén a zmírňuje jejich průběh, zlepšuje metabolismus cukrů a tuků u diabetiků, zmírňuje bolesti v podbřišku před a během menstruace, zlepšuje fyzický a psychický stav před menstruačním cyklem, zmírňuje příznaky chronického únavového syndromu, snižuje krevní tlak a zlepšuje srdeční rytmus).
Naopak jeho nedostatek v těle způsobuje množství onemocnění a poruch (srdce – bolest na hrudníku, nepravidelný tlukot srdce, zrychlené bušení srdce; hlava – bolesti, migrény, slabost, nervozita, napětí, deprese, úzkost, porucha soustředění; svaly – bolest v záhlaví, strnulost šíje i mimických a žvýkacích svalů, svalové křeče, svalová horečka, mravenčení v končetinách; vnitřní orgány – žaludeční křeče, průjem, zvracení, křeče v hrdle, napětí trávících orgánů).
Jód je potřebný zejména pro správnou funkci štítné žlázy a metabolismus živin (cukrů, tuků i bílkovin). Pozitivně ovlivňuje naši nervovou soustavu, zlepšuje mentální a intelektuální funkce, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, podporuje trávení a má příznivý vliv na naši sexualitu. Jód má zásadní význam pro správný vývoj mozkové tkáně plodu i dětí. Štítná žláza plodu se vyvíjí od 12. týdne, od 16. dokonce již tvoří vlastní hormony. Proto by těhotná žena měla mít dostatek jódu již v prvních týdnech těhotenství.
Pakliže jej má štítná žláza nedostatek, dochází u ní ke změnám ve funkci (snížená nebo zvýšená). Mezi základní projevy nedostatku jódu patří špatná látková výměna, nesoustředěnost, zvýšená únava, snížení intelektuálních schopností, chudokrevnost, pocity chladu v končetinách, suchá kůže nebo i zácpa. Může způsobit poruchy menstruačního cyklu a problémy s otěhotněním a schopností donosit plod.
Vápník je nejvýznamnější prvek při výstavbě a přestavbě kostní hmoty. Také ovlivňuje v organismu řadu regulačních pochodů, přispívá ke správnému srážení krve, přenosu vzruchů v nervových buňkách, srdeční kontrakci apod. Vápenaté ionty ovlivňují výši krevního tlaku a spolupodílí se na regulace pH vnitřního prostředí.
Síra je základem pro tvorbu methioninu – klíčová aminokyselina pro růst vlasů, neboť pomáhá k tvorbě keratinu, což je hlavní stavební materiál vlasů (cca 88%). Bez síry se produkce keratinu zpomaluje a dochází tak k pomalému růstu, křehkým lámavým vlasům a nehtům.
Barbara O'Neill - Důležitost vody a soli
Voda a sůl jsou nezbytné pro naše tělo. Voda tvoří 75% našeho těla a sůl (resp. sodík) rozvádí vodu a výživové látky do našich buněk. Podívejme se na to, kolik vody a soli denně naše tělo potřebuje, aby bylo zdravé.
Keltská sůl je složením téměř identická se slzami či s plazmou v naší krvi. Také se složením blíží k čerstvé kokosové vodě, která se např. v době 2. světové války používala jako transfuze krve. Nižší obsah chloridu sodného v Keltské soli dává prostor dalším minerálům a stopovým prvkům pocházejícím z jílu a moře.
Podobně, jako je to s bílou moukou a cukrem, je to i se klasickou kuchyňskou solí, neboť se jedná o rafinovanou a chemicky-průmyslově zpracovanou potravinu, z níž jsou všechny minerály odejmuty. Do tohoto "produktu" je přidán zvlášť umělý jód v množství, které neurčilo moře, ale lidská norma. Tento proces si vyžaduje další nepřirozené postupy, mezi které patří i její bělení a přidávání hliníku pro její sypkost.
Tato sůl je sušena za pomocí slunce a větru, proto je lehce vlhká. Voda z oceánu je postupně vedena sérií jílovitých rybníků, kde se voda přirozeně filtruje. Poté slunce postupně vodu vypařuje a zanechává pouze velmi koncentrovanou slanou vodu. Farmáři následně za pomocí dřevěných nástrojů sůl ručně sbírají. Její šedou barvu vysvětluje přítomnost šedých minerálů z jílu, proto se ji někdy říká Šedá sůl.